Tagtik

1 Belg op 2 voelt zich eenzaam

54.5% van de Belgen in de leeftijdscategorie 20-24 jaar en 53% van de 35-50-jarigen voelen zich soms tot altijd eenzaam. Amper 28 procent van de 70-plussers geeft aan zich soms eenzaam te voelen. Dat is opvallend want vaak denken we wel eens het omgekeerde. Globaal gezien voelt 46% van de Belgen zich soms tot altijd eenzaam.

Deze opmerkelijke statistieken blijken uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek door gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent).

Deze gezondheidseconoom achterhaalde dat een laag inkomen en een slechte gezondheid de eenzaamheid bevorderen. Een positieve invloed op ons eenzaamheidgevoel hebben dan weer goede vrienden, engagement en de zorg voor anderen. "Maar de doorslaggevende rol speelt de relatie. Geen relatie, maar evenzeer een slechte relatie, vergroot de kans op eenzaamheid", zegt Lieven Annemans in Het Nieuwsblad. Het feit dat ouderen zich relatief een pak minder eenzaam voelen dan jongeren, komt doordat ze doorheen hun leven reeds standvastige relaties opbouwden en zich autonomer voelen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren