Tagtik

1 kind op 4 uit Vlaamse rand naar Franstalige school

In de 19 gemeenten die de Vlaamse Rand rond Brussel vormen, gaat 27% van de leerlingen tussen 6 en 18 jaar naar een Franstalige school in Brussel of Wallonië. Een forse stijging op een paar jaar tijd die de integratie van Franstaligen in de Vlaamse Rand niet in de hand werkt, aldus Willy Segers, Vlaams Parlementslid voor de N-VA en burgemeester van Dilbeek.

"We moeten ouders in de Vlaamse Rand ervan overtuigen om voor het Vlaams onderwijs te kiezen, in plaats van hun kinderen kilometers verderop naar een Franstalige school te sturen," aldus Segers bij Het Laatste Nieuws. Hij waarschuwt voor de gevolgen van deze trend: "Kinderen spreken de streektaal niet of minder vlot, ze zijn langer onderweg van en naar school en ze zijn mee verantwoordelijk voor het capaciteitsprobleem in de Brusselse scholen."

De burgemeester van Dilbeek, waar 24% van de leerlingen pendelt om te gaan leren, wil daarom Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vragen om meer scholen te bouwen in de Rand, zodat leerlingen dichter bij huis Vlaams onderwijs kunnen volgen.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren