Tagtik

15 nazisympathisanten op lijsten Vlaams Belang

Het Vlaams Belang is een tuchtprocedure gestart naar ten minste vijftien kandidaten op de lijsten van de partij voor de komende gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen.

Het Laatste Nieuws onderzocht de verschillende lijsten en ontdekte tien verkiezingskandidaten die op sociale media hun sympathie hadden geuit voor Tomas Boutens, de leider van de neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Van vijf andere kandidaten ontdekte de krant dat zij berichten over Adolf Hitler liketen.

Het Vlaams Belang kan de omstreden kandidaten niet meer van de lijsten halen. "Elke kandidaat zal afzonderlijk worden behandeld, met als eindbeslissing het al dan niet verder functioneren binnen het Vlaams Belang", aldus een woordvoerder van de partij bij Het Laatste Nieuws.

De sympathie voor Bloed, Bodem, Eer en Trouw is volgens de krant heel opmerkelijk: Boutens werd veroordeeld als terrorist tot een celstraf van vijf jaar, onder meer omdat hij een aanslag wou plegen op ... Filip Dewinter, topman van het Vlaams Belang.

De omstreden kandidaten komen bij de komende verkiezingen op in Geraardsbergen, Vilvoorde, Beerse, Buggenhout, Deurne, Denderleeuw, Diksmuide, Brugge, Maaseik, Dendermonde, Wilrijk en Zemst.

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren