Tagtik

20.000 Catalanen naar Brussel

Op 7 december wordt het op de koppen lopen in Brussel. Neen het is niet de start van de solden, maar al minstens 20.000 Catalanen hebben bevestigd dat ze dan zullen betogen in de Belgische hoofdstad. De Catalanen willen een sterk signaal geven aan Europa in de Europese wijk en verenigen zich op 7 december dan ook onder het motto 'Europe: Wake up! Let's stand up for democracy'.

De organisatie van de betoging is in handen van de Catalaanse Nationale Vergadering (ANC) en Òmnium Cultural, twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties. ANC-voorzitter Jordi Sànchez en Omnium-leider Jordi Cuixart zitten immers al een maand opgesloten zonder proces. De betoging is dan ook bedoeld om steun te betuigen aan de afgezette Catalaanse regering én aan de acht Catalaanse regeringsleden die in een Spaanse cel zitten.

De organiserende verenigingen stelden de betoging vorige week voor in Barcelona. Meteen bevestigden al 20.000 Catalanen hun aanwezigheid. "Van die 20.000 verzekert de helft dat ze zich verplaatsen met de auto, zo'n 4.000 met de bus en meer dan 2.500 met het vliegtuig. Zo'n 1.500 deelden mee dat ze met een kampeerwagen reizen en zo'n 700 geven aan met de trein te komen", klinkt het in een persbericht dat het ANC de wereld in stuurde. De organisatie roept op tot een vreedzame, feestelijke en ludieke betoging.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren