'2017 was absoluut rampjaar'
Het jaar 2017 was geen goed jaar voor onze Belgische boeren. Volgens landbouwexpert Luc Busschaert zal het rampenfonds de vraag krijgen om voor goed 65 miljoen euro schade te compenseren.
De fruitsector leed onder de uitzonderlijke vorst tijdens de nacht van 19 op 20 april. Toen vroor het vier graden, wat resulteerde in kleinere peren, en weinig appelopbrengst. Bij veel fruittelers werden de boomgaarden zelfs niet leeggeplukt, omdat de opbrengst niet opwoog tegen de kosten van de pluk. De vrieskou zorgde voor zo'n 17,6 miljoen euro schade.
De akkerbouw had dan weer te lijden onder de droogte in de maanden april, mei en juni. De primeur-aardappelen brachten maar de helft van de geschatte opbrengst voort. Bij andere aardappelsoorten was de oogst maar 70 procent van de vooropgestelde opbrengst. Ook bij de vlasboeren in de kuststreek en in de sierteelt waren zware verliezen te noteren.
In de akkerbouw wordt de schade door de droogte geschat op goed 34 miljoen euro.
Minister van Landbouw Joke Schauvliege erkende de vrieskou en de droogte beiden als ramp zodat landbouwers tot 31 januari een schadedossier kunnen indienen. Toch betekent dit niet dat de volledige geleden schade zal terugbetaald worden. Afhankelijk van het hebben van een verzekering zal zo'n 40 à 80 procent terugbetaald worden.
Bovenop dit alles volgde ook nog de fipronilcrisi in de pluimveesector. Volgens de boerenbond zorgde dit voor nog 14 miljoen euro bijkomende schade.
(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)