Tagtik

28 geradicaliseerden komen vrij in 2018

Uit een rapport van de Belgische staatsveiligheid dat De Standaard kon inkijken, blijkt dat vorig jaar 76 gedetineerden die gelinkt konden worden aan radicalisme of terrorisme, zijn vrijgekomen omdat zij hun straf hadden uitgezeten. Ook in 2018 komen 28 geradicaliseerden vrij.

De discussie over wat er in de gevangenissen moet gebeuren met dergelijke gevangenen, woedt in alle hevigheid na de terroristische daad van Benjamin Herman van afgelopen dinsdag. Hij liep vrij rond met penitentiair verlof toen hij twee politieagentes en een student doodde.

Geradicaliseerden die vrijkomen, worden opgevolgd door lokale task forces, maar omdat zij zich aan geen voorwaarden moeten houden, is die opvolging heel moeilijk.

Hans Bonte, als burgemeester van Vilvoorde vaak geconfronteerd met de problematiek van geradicaliseerden en (teruggekeerde) Syriëstrijders, pleit voor een aanpak die nu al wordt gehanteerd voor zware seksuele delinquenten. "Zij kunnen ook na hun straf nog in de cel blijven of bijvoorbeeld een elektronische enkelband krijgen. Met geradicaliseerden die uit de cel komen, zou dat geen overbodige luxe zijn", zo zegt Bonte bij De Standaard.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren