Tagtik

45.000 Catalanen betogen in Brussel

De Brusselse politie verwachtte vandaag 20.000 Catalanen die in de hoofdstad van Europa een optocht zouden houden. In werkelijkheid zijn het er echter veel meer. Maar liefst 45.000 Catalanen zijn vandaag samengekomen in Brussel. Twee pro-onafhankelijkheidsgroeperingen, de Nationale Catalaanse Vergadering en Òmnium Cultural, organiseren de manifestatie, die pal door de Europese wijk gaat.

De Brusselse politie verwacht toch heel wat verkeershinder. Zo zullen er vermoedelijk verkeersproblemen zijn tot in de oostelijke rand van Brussel. De politie roept dan ook iedereen op niet met de auto naar Brussel te komen.

De betoging van de Catalanen startte omstreeks 11.30 uur aan het Jubelpark/metrostation Merode, en trok via de Renaissancelaan en de Stevinstraat naar de Steenweg op Etterbeek, voorbij het metrostation Maalbeek, tot aan het Jean Reyplein in Etterbeek.

De Catalanen en sympathisanten willen op deze manier aandacht vragen voor de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en willen zo hun steun betuigen aan de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

De Brusselse politie bericht dat voorlopig alles rustig verloopt en dat er zich nog geen incidenten hebben voorgedaan. De betogers dragen Catalaanse, maar her en der ook Vlaamse en Belgische, vlaggen. Ook delen ze pins uit met de Catalaanse en Vlaamse vlag. De mensenmassa scandeert "Puigdemont, onze volgende president!". Op 21 december vinden er in Catalonië vervroegde verkiezingen plaats.

"De manier waarop de Europese instellingen en Madrid deze crisis aanpakken gaat in tegen alle democratische waarden die we in de Europese Unie zouden moeten delen. Hopelijk dringt die boodschap vandaag ook door tot in het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie zetelt. Europa moet een dialoog tussen Catalonië en Spanje mogelijk maken", klinkt het bij Kamerlid Peter Luyckx (N-VA).

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren