Tagtik

711 grootouders slachtoffer van scheiding

Door echtscheidingen krijgen grootouders hun kleinkinderen steeds minder te zien. Daarom trekken elke dag twee grootouders naar de rechtbank om contact met hun kleinkinderen af te dwingen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Uit cijfers die N-VA-kamerlid Goedele Uyttersprot opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijkt dat in Vlaanderen tien procent van de kinderen met gescheiden ouders geen contact meer heeft met de grootouders aan vaderskant. Aan moederskant bedraagt dit vijf procent. Steeds meer grootouders proberen daarom via de rechtbank hun kleinkinderen nog te zien.

"In 2017 werden 711 dossiers van grootouders of grootouderkoppels ingeleid bij de familierechtbank, of twee per dag. Voor die opa's en oma's start dan vaak een lang en pijnlijk proces", klinkt het.

Uyttersprot dient nu een wetsvoorstel in om deze heikele situaties iets te vergemakkelijken. Zo wil ze dat er sneller een bemiddelaar kan worden ingeschakeld en dat de rechtbank het omgangsrecht enkel nog zal kunnen weigeren als dat zou ingaan tegen het belang van het kind.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren