Tagtik

85-jarige Thai naar de cel omdat hij twijfelt?

De 85-jarige Sulak Sivaraksa werd vandaag voor de militaire rechtbank van Bangkok aangeklaagd wegens majesteitsschennis. Drie jaar geleden gaf de Thai, die kritisch is voor het huidige regime, een toespraak op een universiteit. Tijdens zijn speech stelde hij de vraag of een bepaald verhaal dat al honderden jaren wordt verder verteld, wel degelijk heeft plaatsgevonden.

Sulak Sivaraksa vroeg zich tijdens zijn speech luidop af of de Thaise koning Naresuan in 1593 de Birmese kroonprins wel degelijk doodde in een persoonlijk duel vanop een olifant. Deze 'veldslag om Nong Sarai' wordt echter jaarlijks herdacht, waardoor de uitspraak van de Thai er als 'majesteitsschennis' wordt ervaren.

De uitspraak dateert al van 2014, de beklaagde vroeg zich vandaag dan ook af waarom hij zich daar nu nog voor moet verantwoorden. "Misschien mogen ze me niet, omdat ik nooit mijn mond houd. Ik spreek de waarheid. Ik moet kritisch zijn. Dat is mijn taak", zei Sulak Sivaraksa voor hij de rechtbank binnenging.

De inmiddels 85-jarige Thai riskeert een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar. In de Thaise wet staat duidelijk dat je de koning niet mag beledigen, maar volgens de advocaat van de 85-jarige Thai staat er niets over het eventueel beledigen van een overleden vorst.
 
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren