Tagtik

[UPDATE] ACV en ACOD staken op 30 april

Het ACV heeft zijn leden die werkzaam zijn bij de federale overheid opgeroepen om op maandag 30 april, een brugdag, het werk neer te leggen. Het ACV wil met de staking reageren op de initiatieven van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput die volgens de vakbond "de ene aanval na de andere op het ambtenarenapparaat lanceert".

"De vaste benoeming wordt afgebouwd, er wordt beknibbeld op de verlofregeling, interimarbeid wordt ingevoerd en het ziektekrediet staat op de helling. Waar moet het naartoe met het federaal openbaar ambt? Daarover ontbreekt het de minister aan visie," zo schrijft het ACV in een persbericht.

Ook het ACOD dat eind februari al staakte tegen de pensioenplannen van de regering, sluit zich bij de stakingsoproep van het ACV aan. "Een beetje vreemd dat ze dit nu alleen aankondigen", zo vertelt ACOD'er Gino Hoppe bij De Morgen. "Deze actie lag al voor de paasvakantie vast, maar we wilden hier pas begin volgende week mee naar buiten komen. Maar ook voor ons is het duidelijk: Vandeput moet meer respect opbrengen voor de ambtenaar en zijn statuut."

De NMBS valt buiten deze staking. Omdat het om een brugdag gaat, wordt weinig hinder voor de burger verwacht: hij zal alleen voor gesloten loketten staan bij enkele federale diensten.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren