Tagtik

"Afrikanen worden vermoord in Libische kampen"

Er zijn sterke bewijzen dat Afrikaanse vluchtelingen in Libische vluchtelingenkampen gefolterd, levend gevild en vermoord worden. Dat zegt Pietro Bartolo, de wereldvermaarde arts die al dertig jaar vluchtelingen op Lampedusa opvangt. Hij beschikt immers over foto's die deze gruwelijke behandeling bewijzen. De Italiaanse dokter, die in naam van de bevolking van Lampedusa een eredoctoraat van de VUB ontvangt, kreeg deze foto's van Afrikaanse jongeren en is furieus.

De Italiaanse arts wijst met de vinger naar Italië en de Europese Unie. De recente akkoorden van de EU en Italië met de Libische overheid zouden er volgens hem immers voor zorgen dat de situatie nog verslechtert in de vluchtelingenkampen. "Ik ben categoriek: er worden meer mensen vermoord en gefolterd omwille van de akkoorden tussen Libië en Italië. De kampen zitten overvol en de spanningen zijn er enorm. Met die folteringen willen de Libische bewakers de mensen onderdrukken om opstanden te vermijden. Maar ik ben zeker dat er ook mensen worden vermoord om het aantal vluchtelingen te verminderen", klaagt de arts aan in De Morgen.

De EU financiert onder andere de Libische kustwacht, die er moet voor zorgen dat bootvluchtelingen op weg naar Lampedusa worden tegengehouden en naar de kampen worden afgevoerd.

Europese politici scheppen geregeld op over het feit dat er nu dertig procent minder vluchtelingen op Lampedusa arriveren. Dat is volgens Bartolo compleet ongepast. "Een succes? Waarom vraagt niemand zich af waar die 30 procent vluchtelingen dan gebleven zijn. Het antwoord is dat zij nog steeds in Libische concentratiekampen vastzitten en op grote schaal mishandeld en vermoord worden."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren