Tagtik

'Al 16 kinderen gehandicapt door batterijen'

In Nederland is er heel wat heisa ontstaan omtrent knoopcelbatterijen. Dit zijn kleine muntvormige batterijtjes die bijvoorbeeld in hoortoestellen gebruikt worden en door alle grote spelers op de markt aangeboden worden. Deze vormen echter een groot gevaar voor kinderen, die deze batterijen ter grootte van een knoop al te vaak inslikken.

Na het inslikken kan deze kleine, ronde en platte batterij een bijtend zuur lekken dat binnen de twee uur een gat kan branden in de slokdarm. Zo werden vorige week nog twee kinderen binnengebracht in het Erasmusziekenhuis van Rotterdam. Sinds 2008 zijn bij onze noorderburen al zeker zestien kinderen gehandicapt geraakt door het inslikken van dergelijke knoopcelbatterijen. Twee kinderen kwamen zelfs om het leven.

"Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen, dus echt heel erg aantrekkelijk voor kleine kinderen", verklaart kinderarts Angelika Kindermann het gevaar in het NOS Radio 1 Journaal. Als iemand dergelijke batterij toch inslikt, wordt gevraagd om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren