Tagtik

Alcoholcontroles en GAS-boetes op Ronde van Vlaanderen

Zondag is het alweer tijd voor Vlaanderens mooiste. Heel wat wielerfans uit binnen- en buitenland zakken dan af naar het mythische parcours van de Ronde. Toch passen toeschouwers dit jaar best goed op want er heerst een volledige nultolerantie voor wie afval achterlaat.

De politie verwacht zondag zo'n 800.000 wielergekke fans rond het parcours. Daarom treft het heel wat veiligheidsmaatregelen. Zo worden maar liefst 900 agenten, 380 stewards en 105 veiligheidsagenten ingezet.

Eén van de grote problemen bij de Ronde van Vlaanderen is de gigantische afvalberg die elk jaar moet opgeruimd worden na de passage van de renners. Zo werd er bij de vorige editie alleen al op de Koppenberg en de Oude Kwaremont maar liefst 8.000 kilogram afval opgeruimd. Daarom treffen de verschillende gemeentebesturen dit jaar maatregelen.

"Wie betrapt wordt op het laten slingeren van afval, riskeert daarom een GAS-boete die kan oplopen tot 300 euro. Controleren wordt moeilijk, dat beseffen we, maar naast de gewone agenten zullen we ook burgerpatrouilles inzetten die zich tussen de supporters mengen. Populair zullen we ons daarmee niet maken, maar voor de mensen die langs het parcours wonen, is dat afval al jaren een doorn in het oog", zegt burgemeester van Oudenaarde, Marnic De Meulemeester (Open VLD), in Het Nieuwsblad.

Een ander groot probleem bij de wielerfans is dronken rijden. Zo kruipt maar liefst 10% van de chauffeurs op de dag van de Ronde van Vlaanderen dronken achter het stuur. Op elk ander moment van het jaar is dat slechts 3 à 4%. Om dit onrustwekkende cijfer naar beneden te krijgen zet de politie dit jaar onder meer snuffelsoftware in waarmee het zeer snel wagens kan controleren zonder dat iemand direct hoeft te blazen waardoor het met eenzelfde aantal agenten veel meer bestuurders kan doen stoppen.

"In de euforie van de koers kunnen ze het drinken blijkbaar moeilijk laten. De Ronde is natuurlijk één grote kermis, maar er zijn die dag bussen en treinen genoeg om veilig thuis te geraken. Maak daar dus gebruik van", waarschuwt Jan Briers, provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren