Tagtik

Amper 5 Syriëstrijders keerden vorig jaar terug

Na de val van het kalifaat werd een ware exodus van IS-strijders verwacht. Wat blijkt nu, in 2017 keerden amper vijf Syriëstrijders terug naar België. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vreesde, net zoals de hele Belgische populatie, dat er een massale terugkeer van IS'ers zou plaatsvinden nadat hun territorium in Irak en Syrië steeds kleiner werd. De terugkeer van Belgische Syriëstrijders verloopt echter 'druppelsgewijs', zegt minister Jambon.

Uit cijfers van de periode 1 januari 2017 tot 15 november 2017 blijkt dat amper vijf strijders vanuit Turkije naar ons land zijn teruggekeerd. Ook heeft de pas opgerichte Belgische cel met vertegenwoordigers van onze politie- en inlichtingendiensten die terugkerende Syriëstrijders moet onderscheppen aan de grens met Turkije, nog maar een zevental dossiers behandeld. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Het is niet duidelijk of die massale terugkeer naar België er überhaupt ooit nog komt. "In een 'maximaal scenario' gaat onze dienst uit van een 150-tal Belgische strijders die nog in leven zijn in Syrië en Irak. In theorie kunnen die allemaal naar ons land terugkeren, maar in de praktijk is dat weinig waarschijnlijk", stelt Jambon gerust.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren