Tagtik

Asbest gevonden in talkpoeder

Het Amerikaanse Johnson & Johnson werd donderdag veroordeeld voor het betalen van een schadevergoeding van 4,4 miljard euro aan 22 vrouwen en hun families. Het bedrijf dat actief is in de farmaceutische sector werd schuldig geacht door de jury in St. Louis voor de aanwezigheid van asbest in talkpoeder. Dit zou geleid hebben tot eierstokkanker bij de vrouwen.

Tijdens het zes weken durende proces getuigden verschillende medische experten over de aanwezigheid van het kankerverwekkende asbest in onder andere babypoeder en doucheproducten. Asbestvezels werden vermengd met minerale talk, wat het basisbestanddeel vormt voor veel van hun verzorgingsproducten.

Mark Lanier, hoofdadvocaat voor de eisers, verklaarde dat er bij veel van de vrouwen asbestvezels en talkdeeltjes werden teruggevonden in de eierstokken. Hij beschuldigde Johnson & Johnson er ook van om gedurende veertig jaar bewijs over de aanwezigheid van asbest in hun producten achtergehouden te hebben. Intussen zijn zes van de tweeëntwintig vrouwen overleden.

Farmabedrijf Johnson & Johnson gaf te kennen in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. De woordvoerster zei dat "Johnson & Johnson ervan overtuigd blijft dat zijn producten geen asbest bevatten en geen eierstokkanker veroorzaken. We zullen alle beroepsmogelijkheden benutten."

Het bedrijf heeft nog zo'n negenduizend soortgelijke zaken tegen zich lopen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren