Tagtik

Asteroïde passeerde vanochtend rakelings langs aarde

Donderdagochtend omstreeks iets na halfacht kwam er een asteroïde rakelings langs de aarde scheren. Uit wetenschappelijke berekeningen blijkt dat deze asteroïde op 'nauwelijks' 44.000 kilometer van onze aarde gepasseerd is. Dat lijkt nog steeds ver weg, maar eigenlijk is dat op maar 8 kilometer van de baan waarin telecomsatellieten draaien. De NASA gebruikte deze asteroïde om het waarschuwingssysteem voor naderende ruimterotsen uit te proberen. Het is de eerste keer dat dat met een echte asteroïde gebeurde.

De planetoïde 2012 TC4, zoals het ruimteobject genoemd wordt, passeerde omstreeks 7.40 uur langs de aarde en had de grootte van een huis. Toch was er geen enkel gevaar voor ons, bevestigt Detlef Koschny van Europees Ruimtevaartbureau ESA.

In 2079 zou diezelfde asteroïde ons echter wél kunnen treffen. Al is die kans maar 1 op 2.645, toch kan dit een serieuze impact hebben. In 2013 raakte een ruimterots van 20 meter breed de aarde in het Russische Chelyabinsk. Deze asteroïde had dezelfde energie als 30 atoombommen en zorgde voor 1.200 gewonden door rondvliegend glas, puin en brandwonden. De asteroïde die in 2079 op onze aarde zou kunnen landen, zal ongeveer dezelfde impact hebben, zeggen wetenschappers van het ESA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

(Skwadra by Tagtik/Source: NASA - The Guardian/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren