Tagtik

Axa verlicht financieel drama bij Aalsterse carnavalgroep

Dertig Aalsterse carnavalisten moeten elk zo'n 24.130 euro neertellen, samen goed voor het astronomische bedrag van 723.930,63 euro omdat hun praalwagen in een gehuurde loods vuur vatte in 2004. De tractor die de wagen voorttrok, vatte 's nachts vuur. Bijgevolg was er heel veel schade aan de gehuurde loods, maar ook aan de aanpalende bedrijven. Verzekeraar Axa deed de getroffen carnavalisten eind december een ultiem financiële voorstel om de schade te vergoeden. Axa toonde veel goodwill met dit voorstel, dat de carnavalgroep aanvaardde. Toch wordt het een huzarenstukje voor de Aalsterse carnavalisten om dit bedrag op tafel te leggen.

Aalsters burgemeester Christoph D'Haese maakte gisteren bekend dat verzekeringsmaatschappij Axa alle intresten en procedurekosten kwijtscheldt. Dit nieuws kwam er na een finaal overleg vrijdagmiddag. "In totaal wordt de te dragen last opzichtens Axa meer dan 430.000 euro lichter", haalt burgemeester D'Haese opgelucht adem.

Axa stelt zich heel begripvol op in deze situatie, moet blijken uit het ultieme aanbod dat de carnavalisten kregen. "Wij tonen ons eigenlijk heel menselijk. Het had even goed 38.000 euro per persoon kunnen zijn, want de totale kosten liggen eigenlijk boven een miljoen euro", zegt Woordvoerder Gianni De Muynck van Axa in Het Nieuwsblad. 'Elk apart 24.000 euro betalen en we spreken er niet meer over', stelt Axa de Aalsterse carnavalisten voor in een brief.

De carnavalisten reageerden eerdel al emotioneel na de procedureslag van dertien jaar. "Dit is een drama. Wij slepen dit al jaren met ons mee. We hebben ­be­nefieten georganiseerd, maar dat volstond totaal niet. De stad Aalst heeft ook proberen te bemiddelen. Ze hebben een solvabiliteitstudie gedaan bij elk van ons, om te zien hoeveel we zouden kunnen betalen. Want wij zijn gewone mensen, geen rijkaards. Hebt u een miljoen frank liggen dat u snel even kan missen? Ik niet alleszins", reageert een carnavalist anoniem.

"Ik vrees dat velen van ons in schuld­bemiddeling moeten gaan of hun huis moeten verkopen", legt één van de carnavalisten de vinger op de wonde. Na een reeks benefietavonden nam ook de stad Aalst 10% voor haar rekening.

"Axa neemt finaal genoegen met een schadebedrag van 24.130 euro per lid. Een bedrag dat in schijven van minimaal 100 euro per maand kan worden afgelost", sluit D'Haese de zaak af.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren