Tagtik

Baarmoeder per ongeluk verwijderd

In Venlo, in Nederlands-Limburg, heeft een gynaecoloog de baarmoeder van een Poolse vrouw van 35 jaar verwijderd terwijl dat helemaal niet de bedoeling was. Ondanks het feit dat er een tolk aanwezig was, zou de gynaecoloog niet goed naar de wensen van de vrouw geluisterd hebben.

De vrouw kampte in 2013 al een tijd met menstruatieklachten. Doordat ze al twee kinderen gekregen had, was haar baarmoeder verzakt en ze hoopte dit op te lossen door een operatie. Ook had zij nog een kinderwens met haar nieuwe partner. Deze wens zal nooit meer in vervulling gaan omdat tijdens een operatie verkeerdelijk haar baarmoeder verwijderd werd.

Omdat de Poolse vrouw het Nederlands niet machtig is, was er bij de gesprekken telkens een tolk aanwezig: soms haar partner, soms haar werkgever. De arts had haar een pessarium aangeraden maar dit wou ze niet. Waarom niet, dat kon de arts niet vertellen. Hij bevroeg de vrouw ook niet naar de soort operatie die ze voor ogen had en of er nog een kinderwens was. Alle brochures die ze in het ziekenhuis meekreeg waren tevens in het Nederlands. Dat ze na de operatie geen kinderen meer zou kunnen krijgen, werd haar bovendien ook niet meegedeeld.

De gynaecoloog werd niet zwaar gestraft omdat hij direct toonde dat hij spijt had. Ook ging hij langs bij de vrouw en haar partner en bood hij psychologische hulp aan. De arts kreeg slechts een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven. Hij had onvoldoende informatie gegeven volgens dit tuchtcollege. Zijn werkgever, het VieCuri Medisch centrum, moet de vrouw een schadevergoeding betalen van 33.700 euro.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren