Tagtik

Banken worden bang

Na twee gelukte plofkraken in enkele dagen tijd, in een kantoor van ING in het Limburgse Kinrooi en in een kantoor van Bpost in het Oost-Vlaamse Buggenhout, vreest de bankensector nog meer kraken. Daarom zet de sector privépatrouilles in.

Uit de beelden van de bewakingscamera's en de analyse van het gas dat werd gebruikt bij de twee plofkraken, blijkt dat het wellicht om dezelfde dieven gaat. Omdat in Nederland wel meer succesvolle plofkraken zijn gepleegd, wordt tevens vermoed dat de daders in Nederland moeten worden gezocht.

Febelfin, de koepel­organisatie van het bank­wezen, wil samenzitten met de ministers van Justitie Koen Geens en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Samen met de bevoegde diensten wil de sector analyseren hoe de criminelen te werk zijn gegaan, wat er exact gebeurd is, wat de zwaktes zijn binnen het systeem en hoe we die het beste aanpakken", zo meldt Febelfin in een persbericht.

"Het is hoe dan ook specialistenwerk of een inside job", aldus een bron bij Het Nieuwsblad. "Deze mensen weten precies hoe zo’n apparaat in elkaar zit en wat de zwakheden zijn. Dat is verontrustend."

Ook in Tielt-Winge zou eerder een poging gewaagd zijn tot een plofkraak in een KBC-kantoor. Daar werd een geldautomaat opgeblazen.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad, VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren