Tagtik

Beke vraagt om ontslag Francken

CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke gaf zijn ongezouten mening over staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Theo Francken had in het parlement gezegd dat er geen repatriëringen naar Soedan meer gepland stonden tot duidelijk was of de Soedanezen al dan niet mishandeld en gefolterd werden bij hun terugkeer. Maar Francken loog, zegt Wouter Beke. Er stond immers wel nog een vlucht met repatriëringen op de planning, maar Francken had die laten annuleren.

"Er zijn een aantal dingen gebeurd die toch zelden gezien zijn. Wanneer verklaringen worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, en dan wordt gezegd dat een communicatielijn wordt aangehouden, dan is dat toch wel een probleem", zegt Beke vandaag in De Ochtend op Radio 1. Francken zelf zei dat hij de communicatielijn had aangehouden 'om geen aanzuigeffect te creëren'.

Beke suggereert zelfs het ontslag van de staatssecretaris. "Je geloofwaardigheid is je belangrijkste goed. Als die wordt aangetast moet je daar als politicus conclusies aan verbinden. Ik zeg alleen maar dat mensen hun eigen conclusies moeten trekken en dat het een kwestie van persoonlijke deontologie is", blijft Beke op de vlakte.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren