Tagtik

'Belangrijke doorbraak in brexitonderhandelingen'

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zat vandaag vanaf 7.00 uur samen met de Britse premier Theresa May en EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier. Tijdens deze ontmoeting in Brussel, werd de Brexit besproken worden. Meteen na de onderhandelingen tussen May en Juncker volgde een persconferentie met bevrijdend nieuws voor beide partijen.

De onderhandelingen over de Brexit moesten vooral nog drie moeilijke wateren doorzwemmen: de resterende betalingen van het Verenigd Koninkrijk aan de EU, de rechten van de EU-burgers die werken in het VK en de grens tussen het VK en Noord-Ierland. 'Werd de kloof omtrent deze heikele onderwerpen vandaag wat ondieper na een positief gesprek tussen Juncker en May?', was de vraag die Europa vandaag bezig hield.

Nu de onderhandelingen vandaag vlot zijn verlopen, kan op de Europese top van eind volgende week de tweede ronde van de brexitonderhandelingen van start gaan. Dat meldt Commissievoorzitter Juncker. "We hebben de doorbraak die we nodig hadden. Het waren moeilijke onderhandelingen voor de Europese Unie en voor het Verenigd Koninkrijk."

Ook over de inhoud van de overeenkomst liet Juncker op de persconferentie even in zijn kaarten kijken. "Wat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland betreft, erkent het Verenigd Koninkrijk de unieke situatie op het Ierse eiland en zijn er belangrijke engagementen aangegaan om een harde grens te vermijden."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren