Tagtik

Belg snakt naar streng gezondheidsbeleid

De Waalse regering stelde vorige week voor om roken in het bijzijn van kinderen in de auto te verbieden. Deze overtreding zal gezien worden als een milieu-inbreuk en bestraft worden met een boete van 150 euro. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil deze Waalse maatregel ook in Vlaanderen invoeren en stelde haar plan vorige week voor in het Vlaams Parlement. Alle partijen steunden haar voorstel.

Minister Schauvliege wacht nu op een reactie van het federale niveau. Als deze er niet snel genoeg komt, wil ze op Vlaams niveau het goede voorbeeld geven en zelf een verbod instellen. Een auto waarin gerookt wordt, bevat immers 27 keer meer kankerverwekkende stoffen dan een huis, verklaart de Nationale Coalitie tegen Tabak.

Uit het onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat acht op de tien Belgen voor een rookverbod in de auto in het bijzijn van kinderen zijn. De Onafhankelijke Ziekenfondsen peilden ook naar de mening van de Belgen omtrent pesticiden en alcohol. Uit de resultaten blijkt dat de Belg eigenlijk snakt naar een heel streng beleid. Zo is een ruime meerderheid voor een verbod op bepaalde pesticiden en vinden zeven op de tien Belgen het een goed idee om ook bier te verbieden onder de 18 jaar.

Wat betreft het gebruik van de zonnebank en rijden op diesel, is de Belg ietwat milder gestemd. Minder dan de helft van de 1.000 ondervraagden wil hierop een verbod.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen wilden met deze bevraging achterhalen in welke mate de burger voorstander is van gezondheidsdoelstellingen. Hierna kan de Vlaamse Gemeenschap haar gezondheids- en preventiebeleid afstemmen op zulke doelstellingen, die door de bevolking zelf zijn geformuleerd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren