Tagtik

"België apenland op vlak van rolstoeltoegankelijkheid"

Maandenlang als regisseur aan een film werken en dan zelf niet op de avant-première binnen kunnen omdat de zaal niet voorzien is voor rolstoelgebruikers? De Vlaamse filmregisseur Nathalie Basteyns kan er spijtig genoeg van meespreken.

De regisseur van onder meer Clan en Beau Séjour zit al vier jaar in een rolstoel doordat ze lijdt aan MS. Op de set hindert deze rolstoel de talentvolle regisseur amper, maar in filmzalen is het vaak onmogelijk om binnen te geraken. Momenteel is de film 'Façades' in de bioscoop te zien, een film die Basteyns samen met haar partner Kaat Beels maakte.

De Belgische bioscopen zijn echter, door de gebrekkelijke infrastructuur, niet meteen de lievelingsplekken van Nathalie Basteyns. "Zeker in Brussel zijn er vandaag nog steeds zalen waar je niet binnen kan. Een tijdje geleden ging ik naar de bioscoop en kreeg ik aan de kassa te horen: 'Ja maar mevrouw, je kan die zaal niet binnen. Je moet naar een andere film gaan kijken.' Maar ik wou de film die ze mij voorstelden helemaal niet zien." Regisseur Basteyns hield voet bij stuk en mocht uiteindelijk de film die ze gevraagd had toch gaan bekijken. "Enkele securitymensen hebben me toen naar boven gedragen, want er waren trappen", vertelt ze op Radio 1.

Veel infrastructuren in België zijn nog niet genoeg afgestemd op rolstoelgebruikers, blijkt uit de ervaringen van Basteyns. "Laatst waren we op vakantie in Milaan (Italië). Een verouderd land, zou je denken. Maar we hadden er geen enkel probleem. Geweldig, toch? België is op het vlak van rolstoeltoegankelijkheid echt een apenland." Ook ergert de rolstoelgebruikster zich aan de Vlaamse mentaliteit. "Als je aan het sukkelen bent, vragen de mensen zich vooral af hoe je jezelf uit de situatie zal redden. Maar helpen doen ze niet. In het buitenland staat er al tien man rond jou, nog voor je de kans krijgt om te sukkelen. Die mentaliteit moet écht veranderen in ons land. Mensen willen geholpen worden, hoor."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Youtube screenshot)

Ook dit kan u interesseren