Tagtik

België duurste elektriciteitsland

Uit de nieuwste cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat nergens in de EU de elektriciteit zo duur is, als in België.

Eurostat nam hiervoor de som van netwerkkosten zoals distributie- en transportkosten, de stroomprijs en de btw. Daaruit blijkt dat een gemiddeld Belgisch gezin jaarlijks ongeveer 996 euro betaalt, omgerekend zo'n 28 eurocent per kilowattuur.

Het Europese gemiddelde ligt een pak lager met 20 eurocent. In onze buurtlanden brandt de lamp ook voor heel wat euro's minder. Bij onze Noorderburen betalen ze gemiddeld 15 eurocent, in Frankrijk 17 eurocent.

De Vreg, de Vlaamse energieregulator, zegt dat de hoge kostprijs in België mee bepaald wordt door de kosten die netbeheerders zoals Elia of Infrax zelf moeten maken en vervolgens doorrekenen aan de klant. Zo zijn zij zelf verplicht om groenestroomcertificaten op te kopen en subsidies uit te betalen.

De N-VA reageert door te stellen dat er rationeler omgegaan moet worden met het toekennen van subsidies. Er zijn volgens hen te veel subsidies die te hoog zijn en die te lang gelden.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop pleit, net als SP.A, voor een verlaging van het btw-tarief. “Die moet opnieuw naar omlaag van 21 naar 6 procent. De elektriciteitsfactuur is de laatste jaren onbetaalbaar geworden voor huishoudens.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren