Tagtik

'België gelooft in 150 Syrische vluchtelingen'

Theo Francken zal een intentieverklaring ondertekenen om volgend jaar 150 Syrische vluchtelingen vanuit Turkije of Libanon op te vangen. Dit gebeurt via het project 'Humanitaire Corridors', in samenwerking met de coördinerende Gemeenschap van Sant’Egidio en de erkende kerken en godsdiensten in ons land.

Het zou voornamelijk gaan om de 'meer kwetsbare personen' zoals gezinnen met kinderen, ouderen en mensen met een specifieke medische problematiek. Ook wordt er gekeken naar eventuele banden met ons land.

Wanneer de Syriërs in ons land arriveren, moeten ze, zoals iedere asielaanvrager, de asielprocedure doorlopen. Tijdens de asielprocedure zullen ze niet door Fedasil opgevangen worden, maar door de geloofsgemeenschappen. Die zullen instaan voor de financiering.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken zegt in het weekblad Tertio verheugd te zijn dat zo’n operatie over religieuze verschillen heen wordt opgezet. "Ik heb altijd gepleit voor meer veilige toegang tot ons grondgebied voor 'echte' vluchtelingen. Wat onrechtvaardig is, is vluchtelingen over te leveren aan mensenhandelaars die er grof geld aan verdienen en waarvoor mensenlevens van geen tel zijn. Dit is echter een positief verhaal en het komt bovenop de 1.150 vluchtelingen die ons land via het hervestigingsprogramma in 2018 moet en zal opvangen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren