Tagtik

Belgisch proces tegen Vinokourov start vandaag

De inmiddels 44-jarige Alexander Vinokourov won in zijn carrière heel wat wielerwedstrijden. De Kazach werd echter eveneens meermaals betrapt op het gebruik van doping. 'Vino' had tijdens zijn carrière heel veel over voor de overwinning, zo zou hij de zege in Luik-Bastenaken-Luik van 2010 gekocht hebben van zijn medevluchter Alexander Kolobnev.

Vinokourov beloofde Kolobnev in volle finale van Luik-Bastenaken-Luik maar liefst 150.000 euro voor de overwinning. De Kazach stuurde de Rus daarover twee dagen later nog een mail om de deal te officialiseren. "Hier is alvast mijn rekeningnummer", mailde Kolobnev. Vinokourov antwoordde: "Maak je geen zorgen over de overeenkomst, wacht gewoon nog even zodat ik het kan doen." Vervolgens stortte Vino 100.000 euro op 12 juli 2010, dan nog eens 50.000 euro op 28 december.

Vandaag is het proces gestart aan de correctionele rechtbank van Luik. Zowel de Kazach Vinokourov als de Rus Kolobnev riskeren tot drie jaar cel en een boete van 350.000 euro voor 'private corruptie'.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren