Tagtik

Belgische atletiekbond laat Europees kampioen thuis

Daags na de CrossCup-manche van Roeselare wordt steevast de selectie bekend gemaakt waarmee België naar het Europees veldloopkampioenschap trekt. Toch geldt de veldloop in Roeselare niet als enige scherprechter. De Belgische EK-selectie wordt gemaakt op basis van de uitslag van de CrossCup-manche van Roeselare, de resultaten van de wedstrijden gelopen tijdens dezelfde winterperiode en de gerealiseerde tijden op de piste tijdens het voorbije zomerseizoen. Ook zal de selectie gebaseerd zijn op de slaagkans om individueel top 20 te lopen of in het landenklassement per ploeg top 6 te lopen. Zo staat alleszins te lezen op de website van de Vlaamse Atletiekliga. In de praktijk lijkt de Belgische Atletiekbond deze selectiecriteria echter niet toe te passen.

In het Italiaanse Chia liep atleet Isaac Kimeli, aangesloten bij de club Olympic Essenbeek Halle en deel van het cluboverschrijdend topsportplatform Olympic Running Team, naar de gouden plak in de beloftenwedstrijd. Ook kroonde hij zich niet veel later tot Belgisch veldloopkampioen bij de grote jongens. Nu, een jaar later, moet de sympathieke Kimeli het EK noodgedwongen van thuis volgen. Hij werd immers niet geselecteerd voor de hoogmis van het Europese veldlopen binnen twee weken in het Slowaakse Samorin.

Soufiane Bouchikhi leek in Roeselare wel van een andere planeet te komen. Meteen van bij de start legde hij zijn concurrenten een verschroeiend hard tempo op en de atleet van RFC Luik hield zijn sterke wedstrijd vol tot aan de finish. Lander Tijtgat bevestigde zijn sterke comeback na vier jaar blessureleed met een tweede plek bij de seniors.

Belgisch kampioen Isaac Kimeli had in Roeselare niet zijn beste dag en blies zijn motor op door in het wedstrijdbegin zijn wagonnetje aan dat van Bouchikhi te hangen. Kimeli finishte uiteindelijk als vierde senior, net na zijn ploegmaat van het Olympic Running Team Thomas De Bock. Bouchikhi-Tijtgat-De Bock-Kimeli: een sterk kwartet om mee naar het EK af te zakken zou je denken? Niets is minder waar. De selectiecommissie van de KBAB, bestaande uit leden met allen clubbelangen, selecteerde enkel Soufiane Bouchikhi en Lander Tijtgat om op 10 december de Belgische eer te verdedigen op het EK veldlopen, waardoor België niet over de noodzakelijke drie atleten beschikt om opgenomen te worden in het landenklassement. Kimeli trok afgelopen maand voor vier weken op hoogtestage naar Zuid-Afrika en bekostigde zijn verblijf volledig zelf én bewees op training momenteel over een ontzettend goede vorm te beschikken. Hij wordt echter nu afgerekend op één mindere dag.

"Er staat in de selectiecriteria dat er een volledige ploeg wordt uitgezonden als er potentieel is voor top zes in het landenklassement. Soufiane Bouchikhi en Lander Tijtgat zijn selecteerd op basis van hun individueel potentieel om top twintig te halen, dan heb je juist nog één iemand nodig die ongeveer 45e kan worden. Dat kan Isaac altijd. De bond heeft zijn eigen regels niet gerespecteerd. Hij reageerde emotioneel en voelt zich onrespectvol behandeld. Hij staat er elk jaar en heeft pas nog uit eigen zak geïnvesteerd voor een hoogtestage naar Zuid-Afrika. Het geld van de bond was op. En over de selectie hebben we tot op heden nog helemaal niks van de federatie vernomen", reageerde Tim Moriau, de trainer van uittredend Europees beloftenkampioen Isaac Kimeli.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren