Tagtik

Belgische buren redden Syrisch gezin uit brand

In het Vlaams-Brabantse Sint-Kwintens-Lennik brak maandag omstreeks 16.30 uur een brand uit in een OCMW-opvangwoning. Muriël Demaeseneer en Geert Papaert merkten de brand op bij hun buren en aarzelden geen seconde. Ze snelden hun woning in de Hallebaan uit en haastten zich naar het brandende huis in de aanpalende Frans Van der Steenstraat.

"Ik zag dat de moeder een brandende pan naar buiten gooide. Ik riep mijn man Geert en we snelden ter hulp. Om niet helemaal om te moeten lopen, klopte ik aan bij mijn moeder zodat ik via haar huis naar de voorkant kon lopen. We belden aan en de panikerende moeder opende de deur. In enkele keren zijn we de kinderen naar beneden gaan halen. Dat was niet eenvoudig want het huis stond onder de rook. Mijn man had uit voorzorg ook een brandblusapparaat meegebracht", vertelt Muriël bij Persinfo.

Op het moment van de brand bevonden een Syrische moeder en haar vier kinderen zich in de woning. "Toen we zagen dat de moeder aan een hand en arm derdegraads brandwonden had opgelopen, hebben we de wonde gekoeld met water. Dan kwam de brandweer ons ter hulp. Ik werk zelf in het Sint-Elisabeth in Ukkel en jaarlijks moeten we brandopleiding volgen in Louvain-La-Neuve. Nu heeft dat zijn nut bewezen", vertelt Muriël opgelucht na.

Zowel het Syrische gezin als de buren hadden rook ingeademd en werden bijgevolg opgevangen in de ziekenwagens van de brandweer. De brandweer kreeg het vuur relatief snel onder controle. Door het alerte optreden van de buren, raakte niemand zwaargewond.

(Skwadra by Tagtik/Source: Persinfo/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren