Tagtik

Belgische jongeren massaal aan antidepressiva

Maar liefst 1.202.040 Belgen slikten vorig jaar antidepressiva. Dat ontnuchterende cijfer blijkt uit een rapport van het RIZIV dat een journalist van de VTM-nieuwsdienst kon inkijken. Opvallend is dat een groot aantal jongeren steeds meer zijn heil zoekt in antidepressiva.

In 2016 pakten 7.5 procent meer Belgen antidepressiva tegenover 2015. Ook steeds meer jongeren voelen zich niet goed in hun vel en dat is alarmerend. "In de groep 11- tot 15-jarigen namen vorig jaar 3.125 jongeren antidepressiva. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder. Bij de 16- tot 20-jarigen zijn het er 14.480, twee procent meer", communiceert het VTM-Nieuws nadat het nieuwste rapport van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering onder de loep genomen werd.

"Het is goed dat jongeren met een probleem sneller gedetecteerd worden, maar dat die enkel maar antidepressiva krijgen, is niet de juiste oplossing", reageert Jan Van Speybroeck van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Jongeren voelen steeds meer een voortdurende last op hun schouders. Voor velen lijkt het alsof ze steeds moeten voldoen aan de eisen die de maatschappij hen oplegt. "We merken niet alleen meer druk op school maar ook in hun vrije tijd en sociaal leven. De druk om veel likes te krijgen op sociale media en graag gezien te worden door zoveel mogelijk mensen bijvoorbeeld", zegt Van Speybroeck.

Experts benadrukken dat antidepressiva in sommige gevallen wel degelijk een hulpmiddel kunnen zijn, maar dat ze steeds in combinatie met psychotherapie gegeven moeten worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren