Tagtik

Belgische kasteelheer misbruikte jarenlang scoutsjongens

Een nu 84-jarige kasteelheer uit Godinne, deelgemeente van Namen, moet voor acht jaar naar de cel. Dat oordeelde de Brusselse correctionele rechtbank. Marc d.V.G. misbruikte tussen 1996 en 2013 tientallen tienerjongens.

De kasteelheer werd aangeklaagd voor marteling, verkrachting, mishandeling, het toebrengen van slagen en verwondingen en seksueel misbruik. Alle feiten gebeurden toen Marc een leidinggevende functie had bij de zeescouts. De rijke kasteelheer won het vertrouwen van de kinderen én van hun ouders door zijn rijke afkomst. De man misbruikte dit vertrouwen echter algauw. Zo nam hij de kinderen verschillende keren mee naar zijn boot op de Nederlandse Waddenzee, ook in zijn kasteel in Godinne, pleegde hij de feiten.

Een tiental slachtoffers stelden zich jaren na de feiten burgerlijke partij. Ze getuigden over gruwelijke praktijken zoals martelingen en verkrachting aan boord van zijn schip. Marc d.V.G. bedreigde de tieners vervolgens met de dood. Hij zei dat hij ze ging vermoorden als ze iemand ooit zouden vertellen wat er gebeurd was.

In 2014 vond een slachtoffer toch de moed om klacht in te dienen bij de politie nadat hij tijdens een behandeling door zijn psycholoog de feiten vertelde. De 84-jarige Marc d.V.G. verdwijnt nu voor acht jaar achter de tralies.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren