Tagtik

Belgische kerncentrales gemakkelijk doelwit voor aanslagen

De internationale milieuorganisatie Greenpeace stelt vandaag een rapport voor waarin de Franse afdeling van Greenpeace onderzocht wat de mogelijke gevolgen van een aanslag op een kerncentrale in Frankrijk en België kunnen zijn.

Volgens Greenpeace zijn de zogeheten desactiveringspools enorm kwetsbaar. Dat zijn waterbassins waarin uitgewerkte kernbrandstof tijdelijk wordt bewaard in de onmiddellijke buurt van kernreactoren. 'Er is te weinig aandacht besteed aan de veiligheid van deze waterbassins', zegt Greenpeace na uitvoerig onderzoek. Dat is opvallend want er zit nochtans veel meer kernbrandstof in dan in de reactoren zelf.

Zo zijn de gebouwen waarin de bassins gevestigd zijn, veel minder stevig dan die van de kernreactoren. Terwijl kernreactoren onder een stolp met dikke wanden en een koepel in dubbel gewapend beton zitten, zijn de Franse desactiveringspools enorm kwetsbaar. Ook Doel 1 en 2 is volgens Greenpeace niet veilig genoeg.

De Belgische kerncentrales scoren qua veiligheid beter dan de Franse. Toch zijn bij de Belgische kerncentrales vooral de opslaggebouwen voor kernbrandstof van Doel 3 en ­Tihange 2 en 3 risicogevallen, door hun ligging op de openbare weg (bij Doel 3) of van de overkant van de Maas (bij Tihange 2 en 3). Bijgevolg zouden ze gemakkelijk te treffen zijn met een antitankwapen. Vliegtuigen die opstijgen vanop Luik-Bierset zouden eveneens in een rechte lijn naar Tihange kunnen vliegen. De afstand tussen de luchthaven en de kerncentrale is slechts 16 kilometer, waardoor een aanslag vanuit de lucht praktisch mogelijk zou zijn.

Greenpeace vraagt in de kantlijn van het al dan niet open blijven van de kerncentrales, alvast om de desactiveringspools in te bunkeren.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren