Tagtik

Belgische privacycommissie en Facebook lijnrecht tegenover elkaar

Het proces van de privacycommissie tegen de socialenetwerksite Facebook is vandaag van start gegaan in Brussel.

De privacycommissie gaat in tegen het feit dat Facebook het surfgedrag van internetgebruikers volgt. De Belgische privacycommissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn hierover. Welke gegevens Facebook precies verzamelt en waarvoor deze dienen, is niet duidelijk, vindt de privacycommissie. Gebruikers zijn er zich vaak niet van bewust welke gegevens de sociaalnetwerksite verzamelt en waarvoor ze hun toelating geven.

Facebook zou volgens de privacycommissie zelfs mensen die geen Facebookprofiel hebben volgen via bepaalde cookies. "Facebook zei toen meteen dat dat uit veiligheidsoverwegingen gebeurde, maar dat blijkt niet zo. De gegevens over het reilen en zeilen van uw surfgedrag worden verzameld en gebruikt, of u nu een Facebookprofiel hebt of niet, vermoedelijk om u meer gerichte reclame te kunnen aanbieden. Maar u wordt dus in feite ongewild gevolgd. Facebook doet dat tegenwoordig zelfs via pixels, die voor het blote oog niet meer zichtbaar zijn. Elke website die gebruik maakt van Facebook, heeft dat op z'n website. Dat zijn er dus heel wat", zegt Willem De Beuckelaere van de Privacycommissie bij VRT NWS.

De Privacycommissie had vroeger reeds een kortgedingzaak aangespannen tegen Facebook, maar de rechtbank werd onbevoegd verklaard omdat Facebook de gegevens beheert vanuit het buitenland. Ook in deze zaak zal Facebook dit element inroepen. Vrijdag komt Facebook aan het woord op het proces in Brussel. Een uitspraak wordt binnen een maand verwacht.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren