Tagtik

"Belgische regering moet IS-kinderen terughalen"

Veel Belgische gezinnen zijn de afgelopen jaren naar Syrië en Irak getrokken om zich bij terreurbeweging Isalmitische Staat te voegen. Terwijl de ouders vaak sneuvelden in hun strijd, blijven nu nog zo'n 162 Belgische kinderen alleen achter in Syrië en Irak. 149 onder hen zijn jonger dan 12 jaar en ongeveer 80 procent is ter plaatse geboren. Dat meldt het Egmontinstituut op basis van cijfers van het OCAD.

Het merendeel van deze Belgische kinderen verblijft momenteel in vluchtelingenkampen, vaak in heel slechte levensomstandigheden. Child Focus roept daarom de bevoegde Belgische overheidsinstanties en de veiligheidsdiensten op om uit te dokteren hoe we deze Belgische kinderen opnieuw naar ons land kunnen halen.

"We vragen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van die kinderen die zich in een levensbedreigende situatie bevinden. Ze kunnen daar niet weg, ze zijn de facto gegijzeld", laat Child Focus-woordvoerder Dirk Depover optekenen in de Belgische pers.

Ook Thomas Renard en Rik Coolsaet van het Egmontinstituut vragen donderdag in De Standaard en Le Soir dat de Belgische regering de kinderen naar België haalt. "Aan de ene kant mogen kinderen onder de 10 jaar terugkeren en worden ze, eenmaal op Belgische bodem, beschouwd als slachtoffers. Aan de andere kant worden tieners geval per geval bekeken. Zij kunnen beschouwd worden als volwassen strijders die niet langer welkom zijn", klinkt het.

"Die kinderen zijn geen tikkende tijdbommen. De meesten zijn jonger dan 6 jaar. Dat is belangrijk, want het betekent dat ze nog niet opgeleid zijn door IS. Ze zijn nog kneedbaar, leren vooral door imitatie, en kunnen dus ook (re)ïntegreren in een westerse samenleving", redeneren de experts van het Egmontinstituut.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren