Tagtik

Ben Weyts wil verder met splitsing van België

Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) wil verder met het confederalisme. Dat heeft hij gezegd in een interview met de tijd. Hij vindt dat de zesde staatshervorming een 'zotternij is van jewelste'.

Het confederalisme, waarbij de meeste bevoegdheden bij de regio's zitten, is altijd het doel geweest van de N-VA, maar na de zesde staatshervorming werd het doordrijven hiervan door de partij op een laag pitje gezet. Ben Weyts haalt dit thema nu terug naar boven. "Ik heb een avondvullend programma met idiote voorbeelden over bevoegdheidsdiscussies.”, klinkt het bij de minister. Hij ijvert ervoor om het confederalisme dan ook terug op tafel te leggen na de federale en regionale verkiezingen. 

Volgens de minister zijn er twee keuzes voor dit land. "Ofwel gaan we door met de huidige formule, waarbij de ene gemeenschap de andere domineert (...) De tweede optie is de confederale omslag. Ik hoop dat ook de Franstaligen inzien dat het confederalisme voor hen een betere optie is. Zo krijgen ze het beleid waarvoor ze gestemd hebben”, zegt Weyts in het interview met De Tijd. Natuurlijk hangt dit van twee dingen af. Het mandaat van de kiezer en welke partij mee aan de onderhandelingstafel zit na de verkiezingen. 

Voorzitter Bart De Wever heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Weyts. De partij zette bij de verkiezingen van 2014 vol in op een economische herstelregering, wat hun uiteindelijk ook gelukt is. Er zijn de afgelopen maanden al uitspraken van partijkopstukken gedaan die bovendien niet per se met een communautaire verkiezingsbelofte naar de kiezer wil trekken. (Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren