Tagtik

Beslist: België moet IS-kinderen niet terughalen

Een rechter in kortgeding heeft de Belgische IS-vrouwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal (allebei 25) ongelijk gegeven. Zei eisten immers dat België hun kinderen zou terughalen uit een vluchtelingenkamp in Al-Hol, in het noordoosten van Syrië.

De rechter redeneerde als volgt: "Op grond van het Kinderrechtenverdrag heeft ons land wellicht de morele plicht om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken, maar deze morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen." De Belgische staat heeft immers geen enkele bevoegdheid op het grondgebied waar die kinderen zicht bevinden. Bijgevolg kan de rechter de Belgische Staat niet verplichten om de kinderen te repatriëren.

Vermoedelijk zullen deze Belgische IS-vrouwen, die in maart al veroordeeld werden tot 5 jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische groepering, nog hoger beroep aantekenen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren