Tagtik

Bewoners Iraans dorpje halve meter kleiner

Tot een eeuw geleden waren de inwoners van Makhunik een halve meter kleiner dan de gemiddelde Iraanse bevolking.

Makhunik bevindt zich in het oosten van Iran, op zo'n 75 kilometer van de Afghaanse grens. De inwoners van dit 1.500 jaar oude dorpje waren goed 50 centimeter kleiner dan de andere Iraniërs in die tijd. Dit enorm verschil in lengte was tot honderd jaar geleden nog steeds zichtbaar.

Toen in 2005 een gemummificeerd lichaam werd gevonden in de regio van Makhunik, werden de vermoedens van historici bevestigd: deze mummy was immers amper 25 centimeter groot. Met deze vondst werd bevestigd dat deze uithoek van Iran, waartoe Makhunik en dertien andere dorpen behoren, vroeger 'dwergenland' was.

Experts kwamen er echter achter dat de mummy eigenlijk een te vroeg geboren baby van 400 jaar geleden was, maar ze bevestigen wel dat de vroegere bewoners van de regio Makhunik veel kleiner waren dan in andere delen van Iran.

Ondervoeding en een gebrek aan voedzaam eten ligt aan de basis van het kleinere gestalte van de bewoners. Het was er haast onmogelijk om dieren te kweken in deze dorre en droge gebieden. Bijgevolg voedde de bevolking er zich eeuwenlang enkel en alleen met rapen, graan, gerst en een plaatselijk gekend fruit genaamd jujube. De bewoners aten voornamelijk vegetarische gerechten zoals kashk-beneh (gemaakt van wei en pistachenoten die in de bergen groeien) en pokhteek (een mengeling van gedroogde wei en raap).

Midden twintigste eeuw werden de wegen steeds beter en kregen ook de inwoners van Makhunik toegang tot ingrediënten uit andere delen van Iran, zoals rijst en kip. Hierdoor verdween hun kleine gestalte stelselmatig en werden de volgende generaties steeds groter. Tegenwoordig zijn de 700 inwoners van Makhunik ongeveer even groot als de rest van de Iraanse bevolking. Hen enige dat nog herinnert aan hun 'kleine bestaan', zijn de ongeveer 200 stenen en kleien huisjes waaruit de oude stad bestond. De meeste van deze huisjes zijn amper 1.5 tot 2 meter hoog.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren