Tagtik

Bewoners ongerust na woelige info-avond Brussels Airport

Brussels Airport wil uitbreiden, dat werd al in 2016 bekendgemaakt. Om die uitbreiding van de luchthaven van Zaventem in de praktijk te brengen, denken de bestuurders van Brussels Airport Company (BAC) aan verschillende scenario's. In één van de meest ingrijpende gevallen zouden 22 huizen onteigend moeten worden en zou er een geluidsmuur van 18 meter hoog pal door een dorp moeten lopen. De burgemeesters en inwoners van Kortenberg en Steenokkerzeel staan op hun achterste poten. Dat bleek eens te meer woensdagavond toen Brussels Airport zijn plannen uit de doeken deed bij honderden buurtbewoners op een infosessie.

Designbureau Arcadis maakte verschillende plannen op voor de uitbreiding van Brussels Airport. Twee scenario's lekten naar de buitenwereld: één zonder verlenging van de piste 25L en één met verlenging. Als deze tweede optie het haalt, zal de luchthaven met 98 hectare uitgebreid worden. Om dit te kunnen verwezenlijken, zal de piste 25L, die tussen de dorpjes Humelgem en Erps-Kwerps ligt, met 900 meter verlengd worden én wordt er een geluidwerende buffer geplaatst.

"Het gaat om een muur die goed vier kilometer lang zal zijn en achttien meter hoog. En desondanks de geluidhinder toch nog zal verdubbelen", zegt burgemeester Chris Taes (CD&V) van Kortenberg in Het Nieuwsblad, dat de plannen kon inkijken. "Dat willen wij niet. De luchthaven mag dromen, maar wij zullen er alles aan doen opdat dit plan nooit werkelijkheid wordt", zegt de burgemeester die erop wijs dat de leefbaarheid in Erps-Kwerps, deelgemeente van Kortenberg, dan vernietigd zou worden.

Aan de andere kant in Humelgem, deelgemeente van Steenokkerzeel, zouden in het geval van de uitbreiding van de piste 25L maar liefst 22 woningen moeten verdwijnen. Ook als de piste niet verlengd wordt, zullen er nog 16 huizen moeten verdwijnen. "Humelgem mag geen tweede doel worden. Het kan niet dat wij ons dorp moeten afgeven zodat de luchthaven de strenge Brusselse geluidsnormen kan omzeilen", stelt de burgemeester van Steenokkerzeel krachtig.

Woensdagavond organiseerde de Brussels Airport Company een informatiesessie, die alvast met argusogen werd gevolgd door de inwoners van Erps-Kwerps en Humelgem. BAC wijst erop dat de eigenlijke beslissing bij de politieke overheid zal liggen.

De info-avond in Steenokkerzeel verliep bij momenten heel woelig. De ongerustheid is groot bij de inwoners, dat bleek woensdagavond eens te meer, meldt Ring Tv, dat de infosessie bijwoonde in Gc De Korren. Enkele experts van Brussels Airport stelden presentaties van de mogelijke scenario’s voor aan de honderden aanwezigen, maar geregeld kwamen er uit het publiek rumoerige reacties van verontruste inwoners.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - Ring Tv/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren