Tagtik

'Bomen mogen massaal gekapt worden in Vlaanderen'

Wie een bos wil kappen en een aanvraag indient, krijgt hiervoor meestal een goedkeuring in Vlaanderen. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) heeft opgevraagd.

In 2016 werden meer dan negen op tien aanvragen die ingediend werden, goedgekeurd door het Agentschap voor natuur en bos. Groen stelt zich grote vragen bij dit massaal kappen van bossen in Vlaanderen.

Sinds 1990 is er in Vlaanderen een ontbossingsverbod, toch werden er in 2016 zo'n 600 aanvragen om bossen te kappen goedgekeurd. "In totaal is er vorig jaar meer dan 500 hectaren gekapt. Dat is meer dan 1.000 voetbalvelden bos dat is verdwenen. Vlaanderen loopt achter op de compensatie en plant niet voldoende nieuwe bossen aan", zegt Elisabeth Meuleman (Groen). Ook bemerkt ze dat wanneer een ecologisch waardevol bos gekapt wordt, je niet zomaar meteen een nieuw waardevol bos kan creëren. Dat duurt immers tientallen jaren.

Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos zegt echter dat het ontbossingsverbod niet geldt in woon- of industriegebied. Twee derde van al deze aanvragen handelen immers over woon- of industriegebied, benadrukt Vanwanseele.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren