Tagtik

Bosbranden eisen mensenlevens in Spanje en Portugal

Bij bosbranden in Spanje en Portugal zijn minstens vijf mensen opgekomen. In de Spaanse gemeente Nigrán werden zondagavond de verkoolde lichamen van twee mannen gevonden in een auto, zo meldden de autoriteiten. In Portugal vielen volgens de civiele bescherming drie doden en ook nog 25 gewonden.

In het Spaanse Galicië bestrijden zo'n 350 brandweerlui met de hulp van 200 militairen zeventien brandhaarden. Meerdere branden zouden bewust zijn aangestoken. Vooral de regio rond Vigo is zwaar getroffen. Door de rookontwikkeling moesten in de havenstad een winkelcentrum, een appartementsgebouw voor universiteitsstudenten en meerdere fabrieken worden ontruimd. Ook het treinverkeer tussen Vigo en Barcelona ligt stil.

Zondagavond werden vooral in het centrum en het noorden van Portugal, liefst 440 brandhaarden en beginnende branden gemeld. "Vandaag was de ergste dag sinds het begin van het jaar wat branden betreft", aldus Patricia Gaspar van de civiele bescherming.

Ongeveer 6.000 brandweerlui zijn ingezet om het vuur in Portugal te bestrijden. Een twintigtal dorpjes werd geëvacueerd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren