Tagtik

"Bouwen wordt onbetaalbaar door nieuwe maatregel"

Architecten en de bouwsector zijn het met elkaar eens. De nieuwe maatregelen rond isolatie in woningen van Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD, zijn “totaal onrealistisch”, “te duur” en “contraproductief”. De maatregel gaat in op 1 januari.

Architecten vinden dat de lat te hoog is gelegd. Volgens hen bedreigt dit de betaalbaarheid van een nieuwbouwwoning. Energieminiseter Tommelein vindt dat de huidige normen niet op elkaar afgesteld zijn. "Wie nu bouwt moet voldoen aan isolatiewaarden (K-waarde), maar ook aan bepaalde normen rond energieverbruik (de Netto Energie Behoefte). Het K-peil geeft de isolatiekwaliteit weer, maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Beiden hadden dus hun nadelen.", klinkt het bij de minister. Volgens hem krijgen we met het S-peil een correctere berekening van de energie-efficiëntie van een nieuwbouwwoning, welke vanaf 1 januari 2018 op S31 ligt.

Toch zijn architecten voorstander van het nieuwe S-peil. "Het was noodzakelijk dat deze maatregel er kwam, maar de regering heeft de lat veel te hoog gelegd.”, zegt Kris Baetens, directeur van het NAV. Energieconsulent van Bouwunie, Luc Dedeyne heeft inmiddels enkele simulaties uitgevoerd. "Een appartement of rijwoning zal deze norm makkelijk halen, maar een halfopen bebouwing wordt 3.000 tot 4.000 euro duurder en een alleenstaande woning zelfs 5.000 euro. Onbetaalbaar.", klinkt het. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren