Tagtik

BREAKING: Shutdown op nippertje vermeden

Wat lang onmogelijk leek door het voortdurende heen- en weer gekibbel, is dan toch gelukt: de Amerikaanse senaat bereikte een akkoord over de begroting van 2018 en 2019.

Na een maandenlange strijd tussen de kopstukken van de Republikeinse meerderheid en de Democratische minderheid kwam er vandaag witte rook uit de Amerikaanse senaat.

"Na een maandenlange wetgevende impasse is dit akkoord over de begroting een echte doorbraak", klinkt het bij de Democraat Chuck Schumer. "Ik ben blij aan te kondigen dat onderhandelingen in beide kamers (van het Congres) en tussen de twee partijen omtrent de begroting voor Defensie en andere prioriteiten een belangrijk akkoord hebben opgeleverd", communiceert de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell.

In januari leidde de twisten omtrent de overgangsfinanciering nog tot een shutdown van heel wat federale diensten. Het schuldplafond wordt nu al zeker verhoogd tot maart 2019. De 300 miljard dollar aan nieuwe uitgaven zorgen echter voor hevige kritiek bij de fiscale conservatieven. Nu moet in het Huis van Afgevaardigden ook nog een compromis uit de bus komen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren