Tagtik

"Brusselse jongerenbende moet snel worden opgekuist"

Vandalen hadden het dinsdag gemunt op agenten van de lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst). Twee verdachten werden opgepakt, maar algauw opnieuw vrijgelaten na gebrek aan bewijzen. Politievakbond NSPV roept het Brusselse parket op tot meer daadkracht.

Omstreeks 18.30 uur plaatsten onbekenden een voetzoeker op de achterruit van de privéwagen van een agent. De ruit van de wagen werd volledig verbrijzeld bij de ontploffing. Niet veel later gooide iemand een molotovcocktail in een vuilnisbak aan het commissariaat op het Sint-Gillisvoorplein. Een alerte buurman zag het incident en doofde het vuur onmiddellijk.

De politie pakte de twee verdachten van 13 en 15 jaar op na de incidenten aan het commissariaat in Sint-Gillis. De jongens werden echter algauw weer vrijgelaten na gebrek aan bewijzen, onder meer door de onduidelijke beelden van de veiligheidscamera’s.

De twee tieners die opgepakt en terug vrijgelaten werden, zouden volgens Het Nieuwsblad deel uitmaken van een bende die actief is in de wijk rond de Jacques Francksquare, vlakbij de Hallepoort in Sint-Gillis. Het piepjonge duo, dat reeds gekend is voor diefstal, drugshandel, slagen en verwondingen en het bezit van verboden wapens, had het vooral op de lokale nabijheidspolitie Uneus en diens vrouwelijke hoofdinspecteur gemunt. Op de smartphones van de vandalen werden in het verleden immers al foto's gevonden van de politie-inspecteurs. Ook bedreigen ze de hoofdinspecteurs in rapsongs.

De politie vindt dat het parket te mild zou optreden, aangezien het duo bijna onmiddellijk opnieuw moest vrijgelaten worden. "We begrijpen de frustratie van de politiemensen daar. Maar om verdachten aan te houden, hebben we bewijzen nodig en die hebben we momenteel niet", zegt Denis Goeman van het Brussels parket vandaag bij Het Nieuwsblad. Het onderzoek loopt uiteraard nog en het parket hoopt dan ook om snel bewijzen te hebben zodat de daders kunnen gevat en vervolgd worden.

Mario Thys van de politievakbond NSPV is niet te spreken over de gang van zaken. "Deze kereltjes mogen niet de kans krijgen om opnieuw toe te slaan tegen politieagenten. De Uneus-brigade levert topwerk in de wijken van Sint-Gillis. Ze hebben de criminaliteit met veertig procent doen dalen en dat maakt de criminelen behoorlijk zenuwachtig. Met represailles tot gevolg." Thys ijvert voor een snel overleg met de burgemeesters om de agenten beter te kunnen beschermen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren