Tagtik

Buffalo Ben haalt New York Times

De Amerikaanse kwaliteitskrant The New York Times behandelt in een uitgebreid artikel de manier waarop Europese sportclubs gebruikmaken van beelden van indianen. Buffalo Ben, de mascotte van AA Gent, wordt erin vermeld als een voorbeeld hoe in Europa, in tegenstelling tot in de VS, een dergelijk gebruik niet als een belediging wordt gezien.

In de Verenigde Staten woedt al jarenlang een discussie hierover. Steeds meer Amerikaanse sportclubs veranderen daarom hun logo's of wijzigen zelfs hun naam.

De krant wou een reactie van AA Gent, maar zelfs een interview met Buffalo Ben zelf werd geweigerd door de club. "Zulke logo's zijn misschien inderdaad beledigend in de Verenigde Staten, maar niet in België", zo vertelde Wim Beelaert, coördinator van de KAA Gent Foundation, wel aan de krant. "Wij hebben geen historische of natuurlijke schuld tegenover de gemeenschap van de Native Americans. Dat is wat we bedoelen als we zeggen dat wij in een andere historische en culturele context werken."

Op zijn website legt AA Gent uit dat "KAA Gent in de geschetste Europese context op geen enkele wijze de inheemse Amerikanen racistisch of beledigend bejegent".

De herkomst van de bijnaam Buffalo's gaat terug tot 1895, toen het circus van de Amerikaan William Cody, bijgenaamd Buffalo Bill, voor het eerst naar Gent kwam. In de show werd het publiek aangespoord “Buffalo! Buffalo!” te roepen. De Gentse studenten namen de kreet later over en sinds de jaren 1920 kreeg AA Gent de bijnaam 'de Buffalo's'.

(Fausto by Tagtik/Source: New York Times, Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren