Tagtik

Burgemeester reageert op sluiting Olmense Zoo

De Olmense Zoo moet onmiddellijk de deuren sluiten. Dat besliste Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) omdat de dierentuin in Balen al verschillende jaren de regelgeving rond dierenwelzijn overtreedt. Al tien jaar lang krijgt de derde grootste dierentuin van België pv's.

Balens burgemeester Johan Leysen (CD&V) reageert met veel onbegrip op de beslissing van de minister. "Dit is onbegrijpelijk. Ik zit hier met opgetrokken wenkbrauwen. Dit is verbazingwekkend. Als wij hierin een rol moeten spelen, had ik graag vernomen hoe en waarom. Wij hielden natuurlijk altijd wel al de veiligheid van de bezoekers in de gaten, en op dat vlak waren er geen problemen, maar rond het dierenwelzijn hebben we enkel in 2015 een kopie van een brief aan de dierenarts ontvangen. Over het vervolgtraject heb ik niets meer vernomen. Ik ben geen specialist, maar ben deze week nog door het park gelopen en heb daar geen problemen gezien die van die orde zijn dat een onmiddellijke sluiting nodig zou zijn", reageert de burgervader in Het Nieuwsblad.

"Wie blijft volharden in de boosheid, moet de gevolgen dragen. Er is zeker plaats voor dierentuinen in Vlaanderen: ze kunnen een positieve rol spelen in dierenbescherming en in educatie. Maar het welzijn van de beesten moet gegarandeerd zijn", zegt minister Weyts in Het Laatste Nieuws.

Het park wordt met onmiddellijke ingang gesloten omdat de dieren er niet kunnen schuilen voor de regen en omdat uitwerpselen van de dieren niet voldoende verwijderd wordt. Een van de grootste problemen is dat de zoo te veel dieren houdt en kweekt, waardoor er een accuut plaatsgebrek ontstaat.

De uitbater heeft nu zestig dagen om in beroep te gaan bij de Raad van State. Vermoedelijk moet er voor de duizend dieren een nieuw onderkomen gevonden worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren