Tagtik

Burgemeester Somers bedaart gemoederen na huwelijksincident met schepen

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) reageert heel diplomatisch op het incident dat maandag in zijn stad plaatsvond en dat plots nationaal nieuws werd. Eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) weigerde toen het huwelijk te voltrekken van een vrouw die hem weigerde de hand te schudden.

"In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren. Daarbinnen verdedigen we onze principes -zeker gendergelijkheid- met dialoog, wederzijds respect en samen zoeken naar oplossingen en toenadering. De enige weg vooruit", schrijft Somers daags na het opmerkelijke voorval in zijn stadhuis.

Somers zegt dat hij het nu niet meer over het incident zal hebben, alvorens hij met alle betrokken partijen aan tafel heeft gezeten. Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo van Groen is tevreden om de reactie van Somers en gelooft eveneens in dialoog om uit deze heikele situatie te geraken. "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk. Een stad moet altijd het wettelijk recht om te kunnen huwen garanderen", zegt hij wel.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren