Tagtik

Bushmeat: "Niets veranderd in 30 jaar"

Het VRT-programma Pano heeft opnieuw uitgepakt met een spraakmakende reportage: de programmamakers ontdekten dat het vlees van beschermde Afrikaanse wilde dieren massaal en illegaal via de luchthaven van Zaventem zijn weg naar België vindt. De volksgezondheid loopt daarbij een groot gevaar.

De invoer van dit vlees is niet nieuw, zo vertelde Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtorganisatie GAIA bij 'De Ochtend' op Radio 1: "In 1991 al toonden we met GAIA dat er in de Matongéwijk in Brussel vlees van wilde dieren verkocht werd. De stukken aap lagen er open en bloot in bakken tentoongesteld," aldus Vandenbosch. "Nu gebeurt het meer verdoken, maar in bijna 30 jaar tijd is er blijkbaar niets veranderd."

Woordvoerder van Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid vertelde in De Ochtend dat er douanecontroles worden uitgevoerd en dat er maandelijks een grote gerichte controleactie is met onder meer het Voedselagentschap, het Geneesmiddelenagentschap en Leefmilieu. "Maar er glipt veel door de mazen van het net. Dat was ook het vermoeden dat wij al een hele tijd hadden," zo geeft hij op de radio toe.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren