Tagtik

Calvo wil van 6 naar 1 parlement

Kristof Calvo, fractieleider van Groen in het federale parlement, komt met een opmerkelijk voorstel. In zijn boek 'Leve politiek' pleit hij ervoor om de zes bestaande parlementen in België om te vormen tot 1 parlement met regionale kamers die deelstaatbevoegdheden krijgen.

"Al die parlementen naast elkaar, dat werkt gewoon niet", aldus Calvo. "Als twee buurtcomités apart vergaderen over één wijkfeest, is de kans ook klein dat ze tot een gemeenschappelijk programma komen. Je moet ze samen zetten."

Zijn voorstel zou betekenen dat het aantal parlementsleden in België vermindert naar 427 naar 200. Calvo zou ook de verkiezingen anders aanpakken: geen lijststem en geen opvolgers meer. Andere voorstellen van de politicus van Groen: verplichte fusies van gemeenten die ook bevoegdheden van provincies en intercommunales overnemen.

Calvo maakt zich weinig illusies dat zijn voorstellen ooit of snel realiteit zullen worden: "De kans is klein dat België er morgen zo uitziet, maar er is nood aan zo’n nieuw model als kompas voor hervormingen", zo vertelt hij in de krant. "Ik formuleer dromen en idealen, maar wil ook praten over ­mogelijke tussenstappen", aldus Calvo die wil bereiken dat mensen meer interesse gaan tonen in de politiek.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren