Tagtik

CD&V kiest vol voor het gezin met nieuwe wetsvoorstellen

Om de combinatie van arbeid, werk en gezin te verbeteren, wil CD&V het geboorteverlof van tien dagen uitbreiden tot vijftien dagen. Vaders en meemoeders kunnen nu al tien dagen geboorteverlof vrijwillig opnemen binnen vier maanden na de geboorte. Parlementsleden Nahima Lanjri en Els Van Hoof hebben het plan opgevat om met een fnanciële tegemoetkoming dit geboorteverlof met de helft te verlengen. Dat staat in één van hun vier wetsvoorstellen.

De eerste drie dagen zou het loon behouden worden en de volgende twaalf zou een vervangingsinkomen ten laste van het RIZIV tussenbeide moeten komen. "Het opnemen van het geboorteverlof is voor ons belangrijk. Vaders en meemoeders moeten zoveel als mogelijk worden aangespoord betrokken te zijn bij de zorg voor hun kinderen. Dit versterkt immers  de (gender)gelijkheid binnen het koppel en de arbeidsmarktpositie van de moeders", zeggen Lanjri en Van Hoof van CD&V.

Verder wil het CD&V-duo meer geboortedagen indien een meerling ter wereld komt én wanneer het kindje problematisch vroeg wordt geboren of er zich medische complicaties voordoen. Ook zouden ze graag de periode waarin tijdskrediet kan opgenomen worden, verhoogd zien tot het kind achttien jaar is, in plaats van de huidige leeftijdsgrens van twaalf jaar.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren