Tagtik

Chinezen bestellen bedreigde gorilla's in Congo

Onderzoeksjournalist Adams Cassinga heeft een document in handen gekregen waarin een bestelling van bedreigde diersoorten van China aan Congo staat. De brief dateert volgens The Guardian van 8 juni. Deze 'geheime' bestelling gebeurde waarschijnlijk met medeweten van de Congolese overheid.

Het Chinese order bestaat uit 12 berggorilla's, 16 chimpansees, 8 zeekoeien en 20 okapi's. Deze dieren die gevangen moeten worden in Congo, zouden bedoeld zijn voor de zoo van Taiyan en die van Anji Ambatobe Nyongolo in China.

De bevoegde Congolese minister zei dat de deal nog niet definitief is, maar er is inmiddels heel wat protest gekomen. De Congolese bevolking en dierenvrienden van over de hele wereld pikken het niet dat China de Congolese dieren zomaar uit hun habitat haalt om in gevangenschap verder te leven.

Onderzoeksjournalist Cassinga is onthutst: "In Congo bestaan geen kweekprogramma's voor bedreigde diersoorten. Dat wil dus zeggen dat wij in opdracht van de Chinezen onze eigen dieren moeten vangen, om ze nadien bloot te stellen aan transport en nieuwe omstandigheden. We steken zo veel werk in het proberen in stand houden van onze eigen diersoorten. En dan duiken plots Chinezen op die ermee aan de haal gaan", klaagt Cassinga aan. "Alsof wij plots hun panda's naar hier halen?!".

(Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren