Tagtik

Commissie 22/3 gaat strijd aan met haatimams

De parlementaire onderzoekscommissie die de aanslagen van 22 maart volledig tot op de bodem uitspit, komt met essentiële aanbevelingen naarbuiten. De commissie bereikte een collectief consensus over het luik 'radicalisme'.

De commissie deelt een belangrijke rol op het vlak van preventie toe aan de deelstaten en lokale besturen. Om weerwerk te bieden tegen het wijdverspreide salafisme moet volgens de commissie de buurtpolitie versterkt worden, moeten maatschappelijk werkers geherwaardeerd worden en godsdienstleerkrachten moeten professionaliseren.

Concreet vindt de Commissie 22/3 dat de Moslimexecutieve in ons land niet representatief genoeg zijn. "Ze moet verbreden en efficiënter worden. Ja, daarvoor mag ze meer middelen krijgen, op voorwaarde dat ze haar rol vervult, onder meer bij de erkenningsprocedure van de moskeeën en de blijvende controle erop", communiceert de commissie.

Ook komt er een opmerkelijke maatregel, zo zullen imams verplicht worden om een opleiding in België te volgen én om één van de landstalen te spreken. Zo wil de commissie verhinderen dat importimams uit pakweg Saudi-Arabië hier nog kunnen komen preken zonder dat ze voeling hebben met de westerse samenleving. Ook wil men intensiever samenwerken met grote bedrijven zoals Facebook om de verspreidng van haatcampagnes tegen te gaan.

Volgende week zal het uitgebreide rapport van de commisie 22/3 gestemd en besproken worden in de plenaire Kamer. Om toe te zien of de aanbevelingen daadwerkelijk uitgevoerd worden, is beslist om een opvolgingscommissie op te starten.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren